5 tips för en god jul – med färre krav och måsten

Julen behöver inte vara full av stress och press – här är fem tips som kan hjälpa dig att njuta mer av högtiden.

1. Njut av julbordet – utan förbud

Sluta försöka begränsa dig själv genom att försöka räkna kalorier eller bara hålla dig till rätterna du anser är tillräckligt hälsosamma på julbordet. Det kan faktiskt vara rent av kontraproduktivt.

För hur kul är det att sitta där och se hur andra njuter av alla godsaker du tvingar dig själv att avstå från? Inte särskilt. Det kommer sannolikt leda till en ökad inre stress, vilket faktiskt kan påverka hälsan mer än vad en eller några få måltider per år gör.

2. Fuska i köket

Är du ansvarig för julmaten men har varken tid eller lust att tillbringa massa tid i köket? ”Fuska” så mycket du kan. Köp till exempel frysta köttbullar och krydda extra och häll över den färdiga sillen i fina burkar.

Ofta räcker det för att maten ska framstå som hemlagad. Eller så säger du bara som det är. För vem bryr sig egentligen så länge det är gott?

3. Köp inte massor av julklappar i onödan

Brukar ni ge julklappar till alla ni firar med? Föreslå att ni till exempel kör julklappsleken i år, så att ni bara behöver köpa en present var. Det är en extra bra idé just nu när många har det riktigt tufft ekonomiskt, och bidrar dessutom till mindre stress och onödig konsumtion. Och så har ni kul under tiden!

4. Välj dina strider

Har du en stor släkt innebär det troligtvis att en del som samlas runt julen är äldre, med gammeldags värderingar som skiljer sig en hel del från dina. Jag har läst många som menar att man har en skyldighet att säga ifrån om någon exempelvis säger något homofobiskt eller rasistiskt

Jag håller inte med. Det är såklart fantastiskt om du orkar ta diskussionen och den dåliga stämningen som förmodligen medföljer. Men anpassa dig till situationen – det kanske inte är värt att argumentera mot gamla farmor som inte ens kommer ihåg ditt namn dagen efter.

5. Träna lugnt

Känner du dig stressad över att hinna träna mellan julklappsshoppingen, glöggminglet, pepparkaksbaket och alla andra så kallade ”måsten” under den här månaden? För det första: du kanske skulle må bra av att låta kroppen vila och ta ett litet uppehåll trän träningen.

Men vill du verkligen träna bör du skippa stenhårda pass där du pressar kroppen till max, och istället fokusera på yoga eller andra lugnare träningsformer. Det kan istället hjälpa dig att varva ner och koppla bort alla krav för en stund.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.