I en ny serie får du veta allt om att träna med kettlebells – i den första delen svarar jag på de vanligaste nybörjarfrågorna.
Är du sugen på att börja träna med kettlebells, men vet inte riktigt hur du ska gå till väga? Då har du hamnat rätt. I en ny serie kommer jag berätta allt du behöver veta om de fantastiska redskapen. I den här första delen svarar jag på de vanligaste nybörjarfrågorna jag får om kettlebells.
Vill du veta mer? Håll utkik efter de de kommande delarna för att bland annat få veta vilka som är de viktigaste kettllebell-övningarna, varför du ska göra dem, hur du kan använda dig av dem i praktiken och mycket mer.
1. Varför just kettlebells?
Det som gör kettlebells unika är formen, som består av en kula och ett handtag. Det gör att du inte bara kan använda dem för att göra de flesta gymövningarna du vanligtvis gör med en hantel eller skivstång på gymmet.
De passar också extra bra för mer explosiva och pulshöjande övningar som svingar, frivändningar, ryck och stöt (som du kommer bli bekant med längre fram i serien). Det betyder att du inte bara kan få flera fördelar från ett och samma redskap.
Du kan också kombinera de pulshöjande rörelserna med de mer styrkebetonade, genom att göra dem direkt efter varandra utan att vila. Du får därmed riktigt effektiv och (enligt mig) kul styrke- och konditionsträning på en och samma gång.
2. Är det farligt?
Det kan se riskabelt ut att svinga kettlebells fram och tillbaka, men att träna med kettlebells är inte farligare än någon annan styrketräning, Men som alltid gäller: försök hålla ryggen neutral hela tiden, lägg inte på maxtunga vikter direkt och lyssna på kroppens signaler.
3. Vilken vikt ska du välja?
Det här är en vanlig fråga, som inte är helt lätt att svara på eftersom det beror på en mängd faktorer. Som tur är så slipper jag, för Styrkelabbet har skrivit en så bra artikel om just det. Gå in och läs den här!
4. Vad ska man ha på dig? (Speciellt på fötterna)
När du tränar med kettlebells (eller lyfter vikter överlag) är det sällan en bra idé att välja de superdämpade skorna. Den mjuka sulan kan nämligen göra att det känns vingligt och instabilt. Många föredrar faktiskt att träna i enbart strumpor eller helt barfota för att få bättre kontakt med underlaget.
5. Vilka övningar/hur ofta/hur många repetitioner?
Jag får ofta frågor som dessa, men de är tyvärr omöjliga att besvara utan några kunskaper om din bakgrund och förutsättningar. Förhoppningsvis kommer du däremot själv hitta svaren på dessa frågor när du har läst alla delarna i den här serien.