Mina bästa tips för att träna med psykisk ohälsa

Träning kan vara antingen det bästa eller sämsta jag kan utsätta mig för när jag mår psykiskt dåligt. Här är mina sju bästa tips för att öka chansen att det hjälper snarare än stjälper.

Det är inte direkt en hemlighet att min mentala hälsa är långt ifrån… stabil. Och precis som för många andra har den inte direkt förbättrats i och med pandemin. Vissa dagar känner jag mig helt enkelt värdelös, lider av ångest och gråter mer eller mindre konstant, utan någon uppenbar anledning.

Vid dessa tillfällen vet jag att det absolut bästa botemedlet kan vara att ta mig till gymmet och träna. Samtidigt kan det ha rakt motsatt effekt, och jag har mer än en gång behövt avbryta ett pass för att jag har drabbats av ångestattacker eller börjat gråta.

Alla påverkas olika

Jag ska vara ärlig: det sistnämnda kan fortfarande inträffa. Men jag har vid det här laget lärt mig hur jag ska minska risken, och det vanligaste är att jag mår betydligt bättre mentalt när jag lämnar gymmet.

Jag kommer här dela med mig av mina bästa tips för att lyckas med det. Men kom ihåg att att vi alla påverkas olika av både träning och psykisk ohälsa. Det är med andra ord långt ifrån säkert att dessa råd gäller för dig.

1. Känn efter

När jag mår riktigt dåligt psykiskt känns det alltid som en stor utmaning att ta mig till gymmet. Men om det ens tar emot att resa dig från sängen är det längt ifrån säkert att träning är en bra idé.

Försök därför känna efter om det där passet ens är möjligt att genomföra. Kanske kan du testa att ta en kort promenad runt kvarteret. Det kan ge dig en uppfattning om hur du påverkas av fysisk aktivitet i allmänhet och att befinna dig runt andra människor.

Skulle du bestämma dig för att ta dig till gymmet, för att sedan upptäcka att din psykiska hälsa förvärras? Tveka inte på att lämna. Se det inte som ett misslyckande, utan inse att det är fantastiskt att du ens gav det ett försök. 

2. Sänk kraven

Även om det är psykisk ohälsa du lider av är det stor sannolikhet att du även påverkas en hel del fysiskt. Räkna därför redan innan inte med att du inte kommer kunna lyfta lika tungt och orka lika mycket som i vanliga fall.

Annars är det stor risk att träningen bara resulterar i att det du känner dig svag och misslyckad. Jag gissar att det inte direkt är den effekten du är ute efter just idag.

3. Gör det du känner för

Nu är jag ingen höjdare på att följa träningsscheman överlag. När jag kommer till gymmet vill jag göra det som känns mest lockande just då, istället för att tvinga mig genom en övning som står nedskriven på en träningsplan.

Vid en sådan här situation är det extra viktigt för mig, men vi är som sagt alla olika. Jag kan därför förstå tjusningen med att följa ett fast schema, så att du slipper tänka och bara gör det du ska.

Väljer du att göra det är är det dock viktigt att du tar hänsyn till den förra punkten och accepterar att du kanske inte kan följa planen till punkt och pricka. Kanske kan du redan i förhand räkna med att minska antalet set eller repetitioner, alternativt välja lättare vikter?

4. Skippa svagheterna

Är knäböj din sämsta övning? Skippa den idag. Är det balansen du behöver jobba mest på? Du kanske kan välja någon annan uppvärmning än den yogainspirerade sekvensen du brukar inleda passen med.

Vanligtvis är det såklart en bra idé att träna på dina svagheter, men dessa tillfällen är undantag. Det är stor risk att ditt självförtroende kommer vara långt ifrån på topp – min egna hjärna är fylls åtminstone av självkritik och tankar om varför jag suger dessa dagar.

Därför skulle jag snarare tipsa dig om att göra övningarna som får dig att känna sig som starkast. Jag valde till exempel senast det hände att dra en tung släde en jättekort sträcka. Det är något av det sista jag behöver öva på men fick mig att lämna gymmet med en känsla av att jag är rätt bra ändå.

5. Skärma av

Med detta menar jag både psykiskt och fysiskt. Anledningen till att jag har keps på bilden ovan är till exempel inte att det är min nya gym-look, utan den togs under exakt en sådan dag som jag syftar på.

Jag visste därför att det fanns en risk att jag skulle få ångest och börja gråta och ville förbereda mig genom att ha möjligheten att gömma mig. På samma sätt är det extra viktigt att jag packar ner hörlurar.

Om jag märker att min psykiska hälsa börjar förvärras vet jag att det kan hjälpa att skärma av omgivningen genom att exempelvis lyssna på musik eller poddar.

6. Välj rätt tid

Under den här typen av träningstillfällen måste jag ha möjligheten att träna det jag vill, utan att behöva vänta på att redskap ska bli lediga eller känna mig stressad av någon väntar på att jag ska bli färdig.

Därför undviker jag att träna under tider då gymmen är som mest fullproppade. Det är faktiskt något som har blivit lättare sedan corona bröt ut, eftersom många gym har börjat publicera statistik över när de är som mest välbesökta.

Har du bara möjligheten att träna under rusningstiderna? Då är det kanske till och med en bättre idé att träna hemma.

7. Undvik pulshöjande träning

En förhöjd puls är ett av de vanligaste symptomen på bland annat ångest. Det är därför vanligt att kroppen förväxlar den ökade hjärtfrekvensen från träningen med en ångestattack.

För de flesta är det möjligt att att öva bort den här associationen, men mår du redan långt ifrån på topp rent psykiskt är det troligtvis inte det bästa tillfället för det.

Under dessa pass undviker jag därför inte bara att träna kondition. Jag ser också till att vila länge mellan seten och hålla mig till låga repetitionsantal för att pulsen ska öka så lite som möjligt.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras