Varför du borde fortsätta bada efter sommaren

Sommaren närmar sig slutet, men det behöver inte betyda att badsäsongen är slut. Här är fem skäl till att du borde fortsätta bada, även när temperaturen i vattnet sjunker – och mina bästa tips till dig som vill börja kallbada.

Det är förmodligen få som har missat att jag älskar att bada. Och då pratar jag inte bara om varma dopp under sommaren, utan jag ser tvärtemot fram emot att vattentemperaturen ska sjunka. Rejält. Jag badar nämligen året runt – en tradition jag har är till exempel att bada varje julafton.

Och det har ingenting med de eventuella hälsofördelar som många hälsoexperter påstår att kallbad kan bidra med, Det finns många andra anledningar till att jag älskar att bada året runt, och här är några av dem.

1. Energikicken

Det finns en sak jag saknar under sommaren: energikicken du får av ett riktigt kallt dopp. Känner du dig trött och orkeslös kommer du garanterat bli piggare av ett bad i kallt vatten. Jag upplever också att jag får bättre fokus och har lättare att koncentrera mig.

Nej, jag har ingen forskning som stödjer detta påstående. Men för min del håller effekten i sig långt längre efter att jag har torkat till och värmt upp mig igen. När jag hade ett kontorsjobb tog jag till exempel ofta ett kallt dopp på lunchen eftersom den hjälpte mig att hålla energin uppe och vara mer produktiv resten av arbetsdagen.

2. Lindrar ångest

Ingen ångest är likadan, och därför finns det ingen universallösning mot det. Jag har dock upptäckt att en av de absolut mest effektiva metoderna för att lindra min ångest är just att bada kallt.

För när jag badar kallt fokuserar jag helt på hur vattnet känns, vad kroppen upplever och känslan när jag kommer upp på land. Det gör att mina tankar kretsar helt kring de fysiska upplevelserna istället för de ångestfyllda tankarna.

3. Uppskattar kroppen

Jag har flera gånger nämnt att träning har varit en av de viktigaste faktorerna för att minska mitt kroppshat. Att lyfta tungt har hjälpt mig att uppskatta min kropp för vad den klarar av, istället för att fokusera på hur den ser ut.

Detsamma gäller faktiskt till viss del när jag badar i riktigt kallt vatten. För när jag hoppar i vattnet medan snön öser ner runt mig kan jag inte låta bli att imponeras av min kropp och allt jag tvingar den att stå ut med.

4. Strandsäsongen kommer inte som en chock

Är du en av många som drabbas av ångest varje år när sommaren gör sitt intåg och det plötsligt är meningen att du ska visa dig i bikini eller baddräkt på stranden? Det är inte särskilt konstigt.

Det är snarare naturligt att det kommer lite som en chock om du resten av året täcker dig med kläder som visar betydligt mindre hud. Det slipper du dock om du fortsätter bada året runt.

För om du regelbundet fortsätter ta på dig den där bikinin eller baddräkten året runt för att bada känns det inte som någon stor grej att göra det det när du ska till stranden.

Bonus: Mina bästa tips till dig som vill börja kallbada

  1. Sluta helt enkelt inte. Temperaturen i vattnet är fortfarande behaglig nu, men kommer snart sjunka snabbt, Men om du fortsätter bada regelbundet kommer du vänja dig och kylan kommer inte kännas som en chock.
  2. Okej, jag gör det själv nio av tio gånger men jag vill ändå lyfta fram vikten av att inte kallbada ensam. Det gäller speciellt nybörjare som inte vet hur de reagerar på den extrema nedkylningen.
  3. Alla borde inte bada kallt – exempelvis personer med hjärtproblem eller som i vanliga fall går runt och gnäller om hur kallt det är hela dagarna.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras