Rabatt på snygga och hållbara kläder och accessoarer från Green Laces + intervju med grundaren Nina Färdig

Det här inlägget är ett samarbete med Green Laces men alla åsikter är givetvis mina egna

Green Laces är himmelriket för dig som är ute efter snygga och sköna träningskläder och accessoarer, och samtidigt vill vara säker på att det du handlar är tillverkat med både miljön och schyssta arbetsförhållanden i högsta fokus. Därför är jag så stolt över mitt nya samarbete med dem, och har tagit en pratstund med grundaren Nina Färdig – och fixat en riktigt grym rabattkod åt er.

Det finns två saker jag vägrar ta på mig: obekväma skor och träningskläder. Givetvis är det en (ganska stor) bonus om de även är snygga. Är de dessutom tillverkade med största hänsyn till både människorna, djuren och miljön låter det nästan vara för bra för att vara sant, eller hur?

Men det är precis vad du hittar (och mycket mer) om du besöker fantastiska Nina Färdig i hennes supermysiga butik Green Laces i Stockholm (ja, du kan såklart också handla online men då går du miste om en trevlig pratstund med en härlig människa). Under pandemin har Green Laces dessutom bokningsbara tider då du får ha butiken för dig själv måndag till torsdag, och du bokar enkelt via deras instagram som du hittar här.

Därför är jag verkligen genuint stolt över att vi precis har inlett ett samarbete. Det fantastiska träningssetet och supersnygga kängorna på bilderna ovan är några av mina många favoriter från Green Laces, och du kan läsa mer om dem och se fler av deras smarta och snygga produkter längre ner.

Blir ni shoppingsugna (det kan jag nästan lova att ni blir) får ni också en exklusiv kod som ger er 20 procent rabatt på ordinarie sortiment. Men för att lära känna Nina mer och få en bättre förståelse för problemen med dagens konsumtionshets har jag ställt några frågor till henne.

9 frågor till Nina Färdig på Green Laces

Vad skiljer Green Laces från andra butiker?

– Green Laces affärsmodell bygger på ett etiskt perspektiv i alla delar av verksamheten. Allt vi säljer är veganskt och vi lägger stor vikt vid kvalitet samt att produktionen håller hög miljömässig och arbetsrättslig nivå. Vårt estetiska fokus ligger på ett noga urval av skor, accessoarer, tränings- och underkläder.

När och varför startade du?

– Jag startade 2010 och företaget är sprunget ur min egen längtan efter att slippa kompromissa. Jag vill kunna välja både etik och estetik! Mode handlar ju om så mycket mer än att skyla den nakna kroppen, så också den mest inbitna solidaritetskämpen kan ledsna på att gå omkring i dåligt designade kläder bara för att kunna ha en lättare samvete. Att bli medveten om världens orättvisor kan med åren bli en tung börda att bära och extra tungt om du ständigt måste välja bort allt mumset. Med Green Laces vill jag visa att det går att känna sig lyxig, sofistikerad, lekfull och het livet ut i etiskt producerade plagg.

Hur har responsen varit?

– Helt fantastisk! De första sju åren ökade vi hela tiden. Vår kärngrupp – vegetarianer och miljömedvetna – är de som byggt upp företaget och krigat för oss. De senare åren ser vi en ny kundgrupp av stilintresserade personer som gärna handlar etiskt så länge designen är rätt. Vi har kunnat höja modegraden i takt med att fler märken förbättrat sin etiska profil och sortimentet har därmed blivit tydligare.

Hur kommer det sig att du började sälja träningskläder också?

– Jag tänker att vi alla ska försöka göra vårt klimatavtryck så litet som möjligt. Så jag gillar egentligen secondhandkonceptet mest, då vi än så länge har ett enormt textilöverskott i världen. Men! Skor bör köpas nya för att du ska gå in dem enligt din egen kroppskonstitution och de flesta av oss vill köpa underkläder och träningskläder nya då dessa plagg känns särskilt intima och privata. När Girlfriend Collective kontaktade oss kände jag att det var helt rätt matchning. Märket har en mycket hög miljöprofil och har ett inkluderande bildspråk. De är precis som Green Laces – en feministisk och antirasistisk organisation som vill vara med och arbeta för en värld där fler mår bra.

Vad har du själv för relation till träning och hälsa?

– Jag är uppvuxen i en familj där sport var vardag. Jag spelade bandy och tennis hela uppväxten och om någon kompis skulle prova på en ny sport hängde jag gärna på. Fotboll, innebandy, softball, basket. You name it. I sena tonåren började jag spela mer musik och punken har efter det tagit stor plats i min vardag. Men tydligt är att jag blir helt galen om jag inte får röra på mig så nu i vuxen ålder har jag en ganska regelbunden rörelsenivå. Jag har spelat roller derby, sprungit halvmaraton, gjort miljoner timmar yoga men jag kan inte säga att jag är mästare på något. Just för tillfället cyklar jag och går överallt, försöker jogga tre gånger i veckan bara för att hålla rätt på alla känslor och tankar i mig. Jag längtar efter att få lära mig dansa. Eller kanske jag ska säga att jag längtar efter att jag ska våga lära mig dansa.

Har du några tips på hur man ska tänka när det kommer till träningskläder, träningsaccessoarer och så vidare för att samtidigt ta hänsyn till miljön och omgivningen?

– Ja! Välj återvunnet och välj hög kvalitet. Det bästa plagget ur miljösynpunkt är det plagg som används flest gånger. Prova ut passformen, välj bort allt som hasar ner, skär in osv. Det kommer inte att bli bättre med tiden! Välj istället med omsorg. När du hittat ett märke och en modell du gillar – köp på dig ett gäng. Slanten kanske känns stor just vid inköpstillfället, men du kommer att tjäna in pengarna och du kommer att känna dig lättare i sinnet.

Skor är något du fokuserar extra mycket på – varför?

– Skoindustrin är supersmutsig och för tio år sedan fanns det knappt några veganska skor att få tag på. Skor är det som jag upplever de flesta av oss som vill shoppa etiskt har störst problem med att hitta. Så det blev en utmaning för mig att ändra på det, vi har blivit superduktiga på veganskor och nu tycker jag att vi kommit ganska nära den estetiska vision jag hade från början..

Berätta om skorna du själv har tagit fram!

– Green Laces kollektion är sofistikerad minimalism kombinerat med den yviga rörligheten hos en urban människa. Skorna kan bäras som en del av en ledig outfit och också till det mer strikta jobbmötet. Sulan är väluppbyggd och gör att du kan transportera dig till fots långa sträckor, vilket inte är vanligt i lite mer dressade skor. Vår första modell Black Chunky Derby har fått ett enormt fint mottagande och vi följer upp med tre nya modeller under sommaren. Skorna finns i storlek 36 och 46 och ligger i mellanprisklassen.

Gör du något särskilt för att även vara inkluderande när det kommer till olika storlekar, kroppsformer och liknande?

– Förutom att vi försöker ta in många olika storlekar på våra träningskläder – i skrivande stund har vi XS till 3XL – så handlar det ju mycket om vilka bilder vi är med och sprider. För mig är det viktigt att Green Laces ständigt strävar efter ett mer inkluderande bildspråk. Jag har sedan starten alltid jobbat hårt med att skapa bilder som är modemässigt intressanta för fler. Fler måste kunna känna pirret av en bild och för att det ska hända måste bilderna representera fler. Så jag vill se fler färger, fler olika kroppsformer, fler olika situationer, fler olika generationer och jag vill att bilderna ska kännas lyxiga och inkluderande. Jag vill att våra bilder ska få fler ska känna att yes, där vill jag vara med och yes, det känns som att jag får vara med!

Mina favoriter från Green Laces

Guldigt träningsset

Jag älskar Girlfriend Collective – deras träningskläder är miljövänliga, etiskt producerade, riktigt sköna och gjorda för att passa de flesta typerna av kroppar. Ett par leggings tillverkas till exempel av 25 återvunna vattenflaskor. Hos Green Laces hittar du bland annat det här guldfärgade setet från dem, och jag behöver väl knappt nämna att jag älskar det?

Klicka här för att komma till toppen

Klicka här för att komma till tightsen

Veganska kängor

De här kängorna från Altercore är inte bara riktigt snygga, utan också bekväma (jag kunde till exempel börja använda dem direkt medan jag aldrig lyckades gå in liknande kängor från ett betydligt kändare märke). Självklart är de helt veganska och gjorda i konstskinn.

Klicka här för att komma till kängorna

Vattentät väska

Med den här väskan från Sandqvist behöver du inte vara orolig om du skulle råka skvätta ner den när du hoppar i havet – den är nämligen vattenavvisande och tillverkad av återvunnen polyester med vattentät TPU-beläggning. Med andra ord håller den dina saker torra och säkra både på badbryggan och ute i regnet.

Klicka här för att komma till väskan

Handgjord tvål

Den här tvålen är tillverkad av enbart ekologiska oljor och handgjord i Dalarna. Den fungerar till exempel utmärkt att använda för att skrubba fötterna inför sommaren, och så skadar det ju inte att den är så fin att man gärna har den framme.

Klicka här för att komma till tvålen

Green Laces egna lågsko

Black Chunky Derby är Green Laces första egentillverkade sko med inspiration från en traditionell arbetarsko. Skon är tillverkad för hand helt utan animaliska material och under rättvisa förhållanden, och ärligt talat jäkligt snygga helt enkelt.

Klicka här för att komma till skorna

Kombinerad ryggsäck och totebag

Den här veganska ryggsäcken kan också användas som en så kallad totebag och är tillverkad av 100 procent återvunnen nylon. Den har både en särskild ficka för yogamattan och en för datorn, och passar därför perfekt för dig som tränar innan eller efter jobbet – alternativt behöver plats för både tränings- och badkläderna.

Klicka här för att komma till väskan

Exklusiv rabattkod på 20%

Blir ni också köpsugna? Jag förstår er! Ange koden FITNESSFEMINISTEN när du handlar på deras hemsida så får du 20 procent rabatt på hela ordinarie sortiment hos Green Laces. Erbjudandet gäller till och med 30/5 samt så länge lagret räcker och ej för redan nedsatta varor.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras