3 vanliga misstag många gör när de tränar på utegym

Tränar du på utegym men tycker inte du får tillräckligt bra resultat? Det kan bero på någon av de här anledningarna.

Många har flyttat ut träningen till utegymmet under pandemin, och ännu fler kommer troligtvis göra det nu när vi går mot ljusare och varmare tider. Är du en av dem? Undvik de här vanliga misstagen för att göra träningen både roligare och effektivare.

1. Du tränar för lätt

Det är inte konstigt att många gör det här misstaget, på de flesta utegymmen går det trots allt inte att ändra vikten på de olika redskapen. Och att behöva göra hundratals repetitioner för att trötta ut musklerna känns kanske inte särskilt lockande eller effektivt ur tidsperspektiv.

Som tur är finns det gott om andra metoder du kan använda dig av för att få en vikt som är alldeles för lätt att kännas tyngre. Du kan till exempel ta med ett gummiband och använda tillsammans med redskapen för att öka motståndet, göra rörelserna långsammare så att musklerna får jobba under längre tid och minska vilan mellan seten.

2. Du gör samma sak varje gång

Gör du samma pass varje gång du tränar på utegymmet? Det kan vara en bra idé att börja variera dig, genom att till exempel byta ut övningarna, ändra repetitionsantalen eller varför inte testa att träna i form av cirklar och få konditionsträning på köpet. Annars är det stor risk att du snart kommer tröttna och sluta gå dit.

Om du tränar regelbundet kommer du dessutom (förhoppningsvis) bli starkare med tiden. För att undvika att resultaten uteblir efter ett tag är det därför viktigt att du fortsätter utmana dig själv. Med andra ord är passet som kändes lagom tungt för några månader sedan sannolikt för lätt nu.

3. Du inser inte möjligheterna

Vid många utegym finns det skyltar med instruktioner om hur du använder de olika redskapen. Det är såklart jättebra för nybörjare, men det kan vara bra att veta att du ofta kan använda dem på betydligt fler sätt än vad skyltarna visar.

Tränar du på ett utegym av trä, som troligtvis är den vanligaste varianten, kan du till exempel ofta använda ett och samma redskap för att göra marklyft, rodd, bänkpress, sittande axelpress och knäböj. Ett räcke kan användas för allt från chins till benlyft, eller för att öva upp greppet genom att bara hänga.

Finns det stenar och stockar i närheten har du dessutom så gott som obegränsade träningsmöjligheter!

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras