Därför får du mer pandemi-pessimism än pandemi-pepp från mig

Om varför jag är ärlig med att livet ibland suger under pandemin istället för att låtsas som att allt är normalt.

Är du ute efter maximal pepp nu under pandemitider? Då är det ärligt talat inte mig du ska följa. Medan många andra träningsbloggare- och influencers mest verkar låtsas som att allt är som vanligt kommer jag inte göra det så länge läget är som det är. Jag är faktiskt rätt ärlig med att allt är upp och ner och att det suger.

Jag tänker inte heller påstå att hemmaträning är preciiiiis lika bra som gymträning. Visst, nu när jag har fyllt lägenheten med kettlebells fungerar det som ett rätt bra substitut. Men jag kan inte låtsas som att ett gummiband och en bok ger i närheten av samma träningsglädje som ett fullutrustat gym med tunga vikter.

Och nej, det är inte här du läser klyschor om att ”allt bara handlar om inställning” och att du måste börja prioritera rätt. För när många går runt med en ständig oro över att smittas, bli av med sina jobb eller kanske mista någon anhörig är det bara naturligt att träning och hälsosam kost inte är det som känns viktigt i livet.

Verklighetsfrånvända

Hade ni stött på den typen av ”pepp” här tror jag för det första ni hade märkt att jag hade ljugit. För det andra är jag faktiskt övertygad om att sådana som mig – som har en lite mer realistisk eller kanske pessimistisk inställning – behövs i den annars så hurtiga träningsvärlden.

Visst, det finns säkert många som behöver de där klyschorna. Men när jag själv läser dem tycker jag mest att personerna bakom orden framstår som ganska verklighetsfrånvända, och för mig blir de omöjliga att identifiera mig med.

Minst sagt tuff period 

För den här tiden har varit minst sagt tuff för mig mentalt. Det har varit en mer eller mindre konstant oro över jobb, framtid, ekonomi och ja, det mesta. Jag har haft så mycket ensamtid att jag har blivit extremt trött på mina egna tankar. Mer än en morgon har det känts tufft att motivera mig själv till att lämna sängen.

Det låter inte så peppigt men det har faktiskt varit en period full av ångest, självhat och ganska mörka tankar. Att läsa på någons instagram att ”det bara är att tänka positivt” i det här läget har snarare känts en aning retfullt och naivt än särskilt motiverande.

Inte ensamma

Men jag vet att ni är så många där ute som precis som mig kämpar för att bara ta er igenom vardagen utan att bryta ihop (vilket också är okej att göra förresten). Och istället för att låtsas som att allt är som vanligt behöver vi vara öppna med det, så att vi alla inser att vi inte är ensamma.

Jag är övertygad om att det i längden är en större hälsogärning än att dela ännu ett hemmaträningspass, eftersom det kan bidra till att minska stigmatiseringen kring den mentala ohälsan. Att det kan hjälpa oss att förstå att pandemin och isoleringen gör skumma saker med våra hjärnor, och att det inte är vårt fel eller något att skämmas över.

Fortsätta berätta om dåliga dagar

Så givetvis kommer jag även i fortsättningen dela med mig av tips på träning som passar bra att göra hemifrån. Men jag kommer också fortsätta vara öppen med att jag har dåliga dagar då jag avskyr mig själv och allt jag gör, berätta om jag fick ångest och var tvungen att avbryta ett pass efter fem minuter och vara ärlig med att det numera känns helt naturligt att hälla upp ett glas vin i min ensamhet på kvällen trots att det i princip aldrig skedde innan pandemin.

För jag vet att ni är många som kan identifiera er mer med mig än någon hurtig person som påstår att det är minst lika kul att göra typ en miljon knäböjar utan vikt som att slå personligt rekord i gymmet.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras