Därför borde du förmodligen skippa årets nyårslöfte

Brukar du börja varje år med ett nyårslöfte? Det finns goda skäl till att du borde skippa det den här gången.

Vill du läsa ett inlägg om hur skönt det är att lämna 2020 och hur mycket bättre allt kommer bli 2021? Då kan du sluta läsa här. Visst önskar jag det och har bland annat höga förhoppningar på vaccineringen. Men ärligt talat: ingen vet hur året kommer utvecklas.

Just nu finns det åtminstone inte särskilt mycket som tyder på att 2021 kommer bli som vilket vanligt år som helst. Men en sak är precis som det brukar: många har lovat sig själv att bli bättre, hälsosammare eller mer vältränade personer vid årsskiftet.

Och givetvis finns det en del som kommer lyckas med sina mål och må bättre av det. Generellt är det här dock ett jäkligt dåligt tillfälle för den typen av nyårslöften. Här är några skäl till det.

1. Du måste vara flexibel

Det finns en sak som de flesta som lyckas med sina nyårslöften har gemensamt: de har satt specifika, mätbara mål. Men det finns ett problem. Om vi ska vara realistiska är det så gott som omöjligt att göra det när vi lever i såhär osäkra tider.

I vanliga fall kan det alltså vara en bra idé att exempelvis bestämma att du ska klara att lyfta X kilogram i bänkpress eller gå på ett visst antal pass i veckan. Men tänk om ditt gym tvingas stänga ner eller dina favoritpass ställs in? Givetvis hoppas jag att inget av det händer.

Men vi måste alla vara beredda på att vara flexibla och anpassa oss till situationen. Det innebär samtidigt att det kommer vara svårt att vara tillräckligt konkret när du formulerar ditt nyårslöfte, och därmed minskar chansen rejält för att du kommer hålla det.

2. Du behöver inte mer press

Det är nog få som inte känner sig extra osäkra eller stressade just nu – över till exempel jobbet, någon anhörig, smittorisken eller liknande. Att öka pressen ytterligare genom att försöka hålla ett nyårslöfte kan därför vara det sista du behöver just nu.

Inte minst om målet är en förbättrad hälsa. Det finns nämligen gott om forskning som visar att långvarig stress kan bidra till en ökad risk för att drabbas av allt från vanliga förkylningar till kroniska hjärt- och kärlsjukdomar.

Därför kanske du till och med kommer må bättre både fysiskt och psykiskt om du då och då låter dig själv ta det lugnt hemma i soffan istället för att försöka hinna med dina fem träningspass i veckan, eller köper hem färdig snabbmat istället för att stressa hem för att laga en näringsrik måltid.

3. Inte hållbart

Det här är även i vanliga fall det stora problemet med nyårslöften: de flesta har glömt bort, förträngt eller gett upp dem redan innan januari har passerat. Och det spelar ärligt talat ingen större roll i längden om du springer varje dag i några veckor om du låter löparskorna ligga orörda resten av året.

Med tanke på anledningarna jag har nämnt finns det inga skäl till att tro att dina chanser att hålla det kommer vara större i år – tvärtom. För både din egen självkänsla och hälsas skull är det med andra ord troligtvis en bättre idé att skippa det där nyårslöftet just nu.

Med det sagt…

Känner du dig motiverad till att börja träna, förändra dina kostvanor eller göra något annat för att må bättre? Jag menar såklart inte att du ska låta bli bara för att det råkar vara ett nytt år. Det viktiga är att du har ovanstående faktorer i åtanke och är lite snällare mot dig själv det här året.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras