Kaos-gång – den bästa övningen du förmodligen inte gör

Kaos-gång – en annorlunda men riktigt effektiv övning du sällan ser på gymmet, men som betydligt fler borde inkludera i sin träning.

Är det här första gången du hör ordet ”kaos-gång”? Det är inte konstigt. Det här är inte en övning som du ofta läser om eller ser andra utföra på gymmet. Det är synd eftersom den har massvis av fördelar, och många skulle ha nytta av att göra den regelbundet. Här kommer jag berätta varför du borde göra kaos-gång och visa hur du gör den.

Vad?

Namnet ”kaos-gång” kan verka förvirrande, men du kommer förstå varför den kallas så om du testar övningen. Ordet ”kaos” brukar nämligen användas för att beskriva övningar där du hänger kettlebells eller andra vikter i gummiband på skivstången, istället för att lasta den med vikter som vanligt. Anledningen är att du kommer vingla, skaka och behöva jobba hårt för att vikterna ska svaja så lite som möjligt.

Kombinerat med att du håller stången över huvudet och samtidigt går framåt kan du räkna med att få en rejäl utmaning för hela kroppen. Det är i princip oundvikligt att de hängande vikterna kommer gunga – kolla själv hur det ser ut när jag gör övningen i videon nedan. För att hålla stången stilla och lyckas hålla den uppe måste du därför se till att hela kroppen är så stabil som möjligt.

Varför?

Här är några skäl till att jag tycker att betydligt fler borde testa kaos-gång:

  1. Som jag nämnde ovan är det extremt viktigt att hela kroppen är så stabil som möjligt när du gör den här övningen. Det innebär att så gott som varje muskel kommer jobba.
  2. Framför allt kommer du märka att magmusklerna arbetar riktigt hårt – låter du dem slappna av är det stor sannolikhet att du inte lyckas hålla stången uppe över huvud taget. Med andra ord: du slipper göra plankan och situps.
  3. Samtidigt övar du upp axelstabiliteten, vilket kan hjälpa dig att förebygga skador och prestera bättre i andra övningar som bänkpress eller militärpress.
  4. Det här är en övning som skiljer sig en hel del från det mesta du gör på gymmet, och variation gör i de allra flesta fallen träningen roligare.
  5. Själva anordningen med gummibanden och vikterna kan verka krånglig vid första anblick, men i själva verket är det både enkelt och lättillgängligt. Allt du behöver är trots allt en skivstång, två gummiband och kettlebells eller viktskivor, vilket du hittar på så gott som alla gym.

Så gör du

  • Häng en kettlebell i ett gummiband på varje sida av en skivstång – börja med betydligt lättare vikt än du tror att du klarar av.
  • Lyft skivstången på valfritt sätt tills du håller den på raka armar över huvudet. Här kan du behöva testa lite olika tekniker för att hitta ett så smidigt sätt som möjligt (men om du inte har möjligheten att börja från ett böjrack vid varje repetition kommer det troligtvis se rätt klumpigt ut).
  • Gå rakt fram med stången över huvudet. Se till att du har anspänning i hela kroppen, och inte minst magmusklerna, för att hålla stången så stilla som möjligt och undvika att vikterna svajar för mycket.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras