5 skäl till att träna i endast sport-bh eller kort topp

”Varför visar du alltid magen?”

”Hur kommer det sig att alla tjejer på gymmet tränar i bara sport-bh?”

”Ta på dig en tröja!”

Ja, den typen av frågor och påståenden stöter jag på hela tiden – i mitt kommentarsfält, i Facebook-grupper och till och med på gymmet. Avsändaren är vanligtvis en man som själv verkar ha använt samma träningskläder så länge han har levt (inget slit och släng, bra!).

Och i de allra flesta fallen är det lätt att förstå att det inte är nyfikenhet som driver personen till att ställa frågorna. Bakom orden gömmer sig ofta en lite retfull, nedvärderande ton. Därför tänkte jag en gång för alla svara på frågan: varför visar jag magen när jag tränar?

1. Det är bekvämt

Jag vet inte hur det är med er, men när jag tränar kan jag räkna med att min kroppstemperatur kommer öka rejält. En stund in i passet är det troligt att det droppar en hel del svett från mig. Och vet ni vad som är underbart då? Att ha på sig så lite kläder som möjligt.

För tränar du hårt eller i varma temperaturer är det helt enkelt mycket bekvämare att slippa det det där extra lagret som ett linne eller t-shirt utgör. När det var som varmast i sommar ska du vara glad att jag inte gick längre än så…

2. Det är smidigt

Visst, jag gillar att träna ofta och göra det tungt, men utöver det är jag en lat människa. När jag ska till gymmet är jag ofta även ganska stressad. I den situationen tänker jag givetvis inte lägga tid på att rota fram och ta på mig ett plagg som jag kommer ha på mig helt i onödan.

När en sport-bh redan täcker alla delar av kroppen som (tyvärr) kan tänkas vara provocerande att visa så ser jag ingen anledning att ta på mig en topp över. Nej, jag har fullt upp med att hitta båda lyftarskorna (och det där med rutiner kan vi prata om någon annan gång).

3. Bättre muskelaktivering

Okej visst. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite kläder jag täcker min mage med – jag kommer inte kunna urskilja mitt sexpack oavsett. De döljs nämligen bakom ett gediget lager av fett. Men även jag har lättare att hitta rätt muskelaktivering om jag slipper ha ett tygstycke vägen.

För när jag bara har en sport-bh kan jag lättare se hur buktrycket är, om magmusklerna är aktiverade, om jag belastar ryggraden snett och så vidare. Det hjälper mig att lyfta tyngre på ett säkrare sätt.

Och jo, visst. Jag hade kunnat se ungefär samma saker om jag hade haft ett riktigt, riktigt tight linne över. Men ärligt talat låter inte det särskilt skönt. Och ganska onödigt va?

4. Det är modernt

Visst, den här punkten är ytlig och många kommer säkert sucka när de läser rubriken. Men vare sig du vill det eller inte så påverkas vi människor överlag av hur andra i vår omgivning ser ut. Och just nu är det helt enkelt inne att visa en del av magen.

Precis som det var när Spice Girls var populära, och som det åter igen kommer vara om några år efter att det har varit hopplöst omodernt ett tag. Svårare än så behöver det inte vara. Du behöver inte följa trender, men att inte förstå att de existerar är bara okunnigt.

5. Varför inte?

Jag kan faktiskt inte komma på en anledning till varför jag inte ska få visa min mage om jag nu vill det. Ligger du på en bänk med bar mage och svettas mycket ska du såklart torka av den efteråt, men det är bara allmän vett och etikett. Att några extra decimeter naken hud skulle ge upphov till hygieniska besvär känns inte sannolikt.

Ibland har jag fått höra att problemet är att det är ”för sexigt” och att det kan vara distraherande för de andra på gymmet. Det tycker jag snarare låter som en klockren anledning för den personen att avsluta sitt medlemskap och träna hemma. För allas skull.

Nej, det är helt enkelt ännu ett tecken på att män i alla tider har velat bestämma över den kvinnliga kroppen – och mer specifikt när den ska och inte ska skylas. Och vet ni? Det är definitivt ingen anledning till att sluta träna i korta toppar och sport-bh:ar.

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras