Nya träningsrutiner = ökat kroppshat?

Mina bästa tips för att undvika att ditt kroppshat ökar när du tvingas ändra dina träningsrutiner.

Undviker du att träna på ditt vanliga gym? Kanske är gruppklassen du älskar att gå på inställd, eller så är din personliga tränare sjukskriven? Ja, oavsett så är det många som måste förändra sin träning för tillfället, och i de flesta fallen genomföra den hemifrån. Men det finns risker med att behöva förändra en etablerad träningsrutin.

Inte minst för dig som har problem med kroppshat och vikthets. För det innebär kanske att du behöver testa en ny träningsform. Att du behöver bläddra runt bland diverse träningsprofiler för att få inspiration till hemmaträningen. Samtidigt tillbringar de flesta av oss mer tid hemma än vi någonsin har gjort.

Kroppshat triggas

Har du märkt att ditt kroppshat triggas igång, eller att du börjar fokusera mer på hur du ser ut? Du är inte ensam. Jag har fått flera meddelanden om ämnet, och har ärligt talat själv känt att jag lättare kopplar ihop träningen till viktnedgång och utseende just nu när jag inte lyfter tungt. Och det är inte så konstigt.

Har du i vanliga fall tillgång till ett fullutrustat gym, men numera får hålla dig till lättare vikter på hemmaplan är det tyvärr lätt att börja fokusera på hur många kalorier du förbrukar istället för hur många kilon du lyfter. Och personerna som visar övningarna på YouTube ser ofta mer ut som modeller än gyminstruktörer.

Normalt

Det är helt normalt att du känner så. Men som jag har skrivit mer om bland annat här så finns det många goda anledningar till att sluta att koppla ihop träning med viktminskning och kaloriräkning. Så, hur undviker du att göra det just nu? Här är mina bästa tips.

1. Sluta koppla ihop träningen med kosten

Just nu är det många av oss som tränar hemma, vilket ju är samma plats där de flesta lagar och äter sin mat. Det är inte konstigt att du börjar sammankoppla maten med träningen. Men försök att undvika det så långt det går.

Så fort du börjar se på träningen som någon slags kompensation för det du äter riskerar du att hamna i ätstörda tankar och beteenden. För i samma sekund börjar du indirekt se på träning som ett typ av straff, vilket inte direkt bäddar för träningsglädje.

Även om det kan verka vara en rimlig metod för att öka träningsmotivationen rekommenderar jag alltså att du totalförbjuder alla krav eller måsten om att du måste träna på ett visst sätt för att förtjäna att äta.

2. Följ träningsprofiler med olika kroppar

Sociala medier är fantastiskt när du behöver inspiration till din träning. Du kan snabbt och gratis hitta massvis av övningar och pass att genomföra hemma. Det finns dock ett problem: de flesta stora träningsprofilerna är minst lika kända för hur deras kroppar ser ut som för övningarna de verkligen visar.

Om du själv inte har en så kallad normkropp är det stor risk att du börjar jämföra dig med dem. Försök därför hitta träningsprofiler med olika typer av kroppar. Jag tänker vara fräck och tipsa om mig själv, och om du gillar yoga är Jessamyn ett hett tips.

3. Var snäll mot dig själv

Samtidigt vill jag att du ska veta att vi är inne i en speciella tid, som framkallar ovanliga tankar och beteenden hos många. Det kan låta hemskt, men kanske är det så att du får acceptera att det kommer vara tufft ett tag framöver.

Prata om det om du har möjligheten, så kommer du troligtvis märka att du inte är ensam om det. Och försök göra så gott som du kan för att hålla kvar i dina vanliga rutiner utan att riskera hälsan för den sakens skull.

Och jag vet, rörelse och motion är viktigt och bra i dessa tider. Men upplever du att träningen framkallar ätstörda beteenden och tankar kanske det allra bästa är att ta en paus, och istället försöka få in fysisk aktivitet som en del av vardagen.

1 Comment
  1. Tack🥰jag behövde verkligen dina synpunkter/stöttning just nu. Som icke norm människa och fullständigt under isen , känner jag att träning lockar igen just för att det är kul och får mig på gott humör och detta tack vare dig🥰🥰🥰🥰

Leave a Reply

Your email address will not be published.