Varför tjocka PT:s som mig behövs

Jag är tjock och arbetar som personlig tränare – och jag behövs definitivt i den här branschen.

I helgen var jag med i Nyhetsmorgon och visade några övningar med kettlebells – du kan se det här. Och i vanlig ordning har kommentaren och meddelandena strömmat in. Jag har fått extremt mycket positiv respons, men givetvis också en hel del mindre trevligt.

Mycket har handlat om det faktum att jag som tjock arbetar som personlig tränare. Många har påstått att det är helt orimligt, och att jag borde byta jobb. Men vet ni? Jag påstår raka motsatsen.

Sedan jag började arbeta som personlig tränare för ungefär ett halvår sedan har jag bara blivit ännu mer övertygad om att jag behövs i den här branschen. Här ska jag berätta varför.

1. För att fler ska våga träna

Frågar du en överviktig om vad som är anledningen till att hen inte tränar på gym är det stor risk att svaret handlar om just vikten. Många har fått för sig att gymmet bara är till för personer med superdeffade, vältränade kroppar.

Och ärligt talat – det är inte särskilt konstigt med tanke på att det är just dessa typer av människor du vanligtvis ser i reklamerna från gym, och på deras sociala medier och hemsidor. Många tror helt enkelt att de kommer vara de enda på gymmet som varken har låg fettmassa eller stor muskelmassa.

I de flesta fallen är det här helst felaktigt – så länge du håller dig borta från de mest nischade fitness-gymmen kommer du få se att personer med alla typer av kroppar tränar där. En personlig tränare som inte stämmer in i dessa fitness-ideal kan hjälpa till att minska barriären.

Om du vet att ditt gym har en tränare som bryter mot dessa normer kan du nämligen vara rätt säker på att gymmet inte är totalt smalhetsfixerat i övrigt. För många kommer det innebära att det blir lite enklare att ta det där första klivet in på gymmet.

2. För att krossa fördomar

Anledningen till att dessa (givetvis ofta anonyma) personer anser att det är orimligt att någon som mig jobbar med träning är enkel. Det beror på alla utbredda fördomar om tjocka, som att vi till exempel är lata, ohälsosamma och korkade.

Det finns till och med forskning som visar att den typen av fördomar leder till att tjocka inte får jobb i lika hög utsträckning som normalviktiga. Men i mitt dagliga jobb krossar jag en del av dessa fördomar, och jag tror att det gör nytta.

För ingen kan ifrågasätta att jag kan mycket om träning och hälsa och ingen kan tro att jag är lat eller korkad när jag är i min roll som personlig tränare. Och om någon var tveksam till om en tjock kunde vara en bra PT tidigare så ändrar de sig förmodligen efter ett pass med mig.

För jag vet att det här låter som skryt, men jag är fan bra på det jag gör. Hittills har jag inte haft några missnöjda kunder och jag är så gott som fullbokad. Och om jag kan bidra till att krossa fördomar om tjocka genom mitt jobb som personlig tränare så känner jag att jäklar, vad jag behövs.

3. För att visa att träning är så mycket mer än viktnedgång

En fråga jag får då och då är: ”Varför är du inte smal om du tränar så ofta?”. Det är en extremt oförskämd fråga som du aldrig bör ställa till någon, men jag förstår varför den kommer. Träning är idag så tätt förknippat med viktnedgång, vilket är synd.

För det första är träning inte ens en särskilt effektiv metod för att gå ner i vikt, och om du bara tränar med det som målet finns det flera risker – inte minst att din träning blir jäkligt tråkigt och kortvarig. Du kan läsa mer om varför jag tycker det här.

Som en tjock PT som älskar träning mer än annat visar jag att träning kan handla om så mycket mer än viktnedgång. Som att det kan vara kul, hjälpa dig att få ett bättre självförtroende och förbättra hälsan såväl psykiskt som fysiskt.

Och när du väl har insett det är det stor chans att din träning både kommer bli mer njutningsfull och betydligt mer hållbar. Faktum är att det i många fall är anledningen till att mina klienter väljer just mig som personlig tränare.

Många har tidigare tränat med personliga tränare som har velat fokusera på att de ska göra av sig med sina ”extrakilon”, och känt att det har lett till större kroppsfixering.

De har sedan letat upp mig med förhoppningen om att få hjälp med att komma igång med träningen utan att få ett ökat kroppshat. Och vet ni? Jag är ganska säker på att jag i alla fallen har lyckats.

P.s! Nu skriver jag om att vara tjock som personlig tränare eftersom det är det jag har erfarenhet av – jag är säker på att vi har precis lika stort behov av PT:s som bryter mot samhällets normer på andra sätt.

5 kommentarer
  1. Jag skulle jättegärna välja dig till min PT om du funnits i min stad. Såg dig i Nyhetsmorgon o du va så härlig att se 💪 o höra på.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras