Vad de flesta kvinnor som ska börja träna på gym behöver höra

Är du kvinna och planerar att börja träna på gym? Läs det här först.

Du är inte så otränad som du tror

När jag första gången träffar en PT-kund får jag i princip alltid höra hur otränad, hopplös, stel och värdelös hon själv anser att hon är. Det stämmer aldrig. Tänker du likadant? Jag kan nästan garantera att du, precis som så många andra kvinnor, underskattar dig.

Du har all rätt att vara där

Har du betalat för att träna på gymmet har du rätt att använda varenda hörna av det. Inklusive avdelningen med de fria vikterna – trots att det är fullt av snubbar som flexar musklerna.

Ingen tycker du är konstig om du ber om hjälp

Undrar du hur en maskin fungerar? Vill du veta om du borde gå djupare i knäböjen? Fråga någon i din omgivning. Så länge du inte stör något mitt i ett set så kan jag lova att de flesta gladeligen hjälper till!

Glöm inte överkroppen

Alla kvinnliga PT-kunder jag har tränat, oavsett ålder eller nivå, har en sak gemensamt: deras underkropp är betydligt starkare än överkroppen – ändå är det rumpan och låren de tränar mest. Så glöm inte bort att lägga fokus på axlarna, ryggen, bröstet och coremusklerna.

Det är inte farligt

Styrketräning är i sig inte farligt. Om du börjar med riktigt lätta vikter, fokuserar på att lära dig en korrekt teknik och höjer vikterna gradvis så är riskerna minimala. Och skulle något knä eller en rygg säga ifrån i någon övning? Ta bort lite vikter, eller byt övning. Svårare än så är det inte.

Allt behöver inte vara HIIT

Många kvinnor är fast i tankebanorna att träning ska vara supereffektivt och bränna massor av kalorier – även när de tränar med fokus på att bygga muskler och bli starka. Därför liknar deras styrkepass snarare någon typ av HIIT i cirkelform.

Det kan vara riktigt bra träning, men se till att alla pass inte är uppbyggda på det viset. Om du vill bli stark och bygga en hållbar kropp behöver du också lugnare pass där du fokuserar på tekniken och tar dig tid att vila mellan seten.

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras