Vad du ska tänka på när du ser före- och efterbilder

Några viktiga saker du måste tänka på när du ser före- och efterbilder.

Följer du många träningskonton på sociala medier? Då är det stor risk att du regelbundet stöter på före- och efterbilder. Jag har en hel del problem med den typen av bilder i sig, eftersom jag anser att det förstärker bilden av att träning är något ytligt som mest ska användas för att förändra utseendet.

Men det absolut största problemet är hur lätt det är att manipulera dessa bilder – och hur ofta detta görs. Tror du inte mig? Här kommer jag visa hur lätt det är att skapa den ”perfekta” före- och efterbilden – i 4 steg.

1. Vinkeln

Det finns bara en enda skillnad mellan de här bilderna: hur jag står. Genom att ändra vinklarna och förbättra hållningen har jag på nolltid fått min kropp att både se smalare och mer väldefinierad ut – trots att den inte har förändrats ett dugg.

Om du stannar till och funderar lite nästa gång du ser en före- och efterbild kan du nästan vara säker på att personen använder den här metoden – medvetet eller inte.

2. Kläderna

I det här steget har jag helt enkelt bytt trosor, samtidigt som jag står kvar i den mer ”smickrande” positionen. Små förändringar som kan skapa stor effekt.

För genom att bara byta till ett par trosor som döljer stora delar av magen har de här bilderna börjat likna en sån där före- och efterbild vi ständigt möts av på sociala medier – eller hur?

3. Filter


Filter kan vara väldigt oskyldigt, och för de flesta är det en självklarhet att lägga på ett innan de lägger upp en bild på sociala medier. Jag gör det själv, för att bilderna helt enkelt ska kännas mer estetiskt tilltalande.

Men om du, som i det här exemplet, bara använder filter på ena bilden finns det rimligtvis bara ett syfte: att förvilla och förstärka effekten av före- och efterbilden.

4. Retuschering

Nu kommer vi in på de lite mer avancerade delarna: retuschering. Ja, det är ju inte så himla avancerat längre när man snabbt kan göra det med en app. Här har låren blivit slätare, samtidigt som jag har förstorat vissa kroppsdelar och förminskat andra.

Och voilá, har vi inte en fullfjädrad före- och efterbild här? Som skulle kunna följas av en lång text om hur ”hårt slit har lönat sig”, eller kanske en text om hur just den där PT:n eller det där kosttillskottet är det absolut bästa?

Slutsatsen

Alla före- och efterbilder du ser kommer inte ha följt alla dessa steg, utan många är helt sanningsenliga. Det är dock inte helt ovanligt att flera, eller till och med alla, av de här metoderna används för att skapa ”bäst effekt”. Hur jag vet det?

De flesta som sysslar med det här är ärligt talat inte särskilt diskreta. Kollar du lite extra noga kan du därför ofta märka att en dörrkarm i bakgrunden har böjt sig på ett märkligt sätt, eller att en näsborre plötsligt har försvunnit.

Problemet

Så, vad är problemet med allt det här? För det första används dessa bilder ofta av personliga tränare och träningsprofiler som vill göra reklam för diverse tillskott och visa hur kompetenta de är. När bilderna inte visar verkligheten blir det en slags falsk marknadsföring.

För det andra får vi ännu mer orealistiska skönhetsideal att försöka nå upp till – vilket inte riktigt är det jag anser att vi behöver mer av i dagens samhälle. För när vi matas med dessa bilder kommer vi börja tro att de här resultaten inte bara är möjliga, utan också rimliga.

Var skeptisk

Så, med det här vill jag helt enkelt att du blir mer skeptisk till bilderna du ser, speciellt i träningskretsar. Anställ inte en personlig tränare bara för att hen visar upp grymma före- och efterbilder på sina klienter. Köp inte ett kosttillskott bara för att en influencer kan visa ”bildbevis” på vilken FANTASTISK effekt det har.

Och framför allt: inse att det inte är realistiskt, och kanske inte ens hälsosamt, att ha den där efterbilden som mål. Du duger precis som du är ”före”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.