Myterna du INTE ska gå på när du börjar träna på gym

Dags att börja gymma? Se upp så att du inte går på de här vanliga myterna…

1. Det är lätt att bli för stor

Ibland hör jag kvinnor som är oroliga för att de ska bygga för mycket muskler och ”se ut som män”. För det första: muskler är inte bara till för män. Kvinnor med mycket muskler är lika mycket kvinnor.

För det andra: det kommer inte hända. Vi kvinnor har inte samma hormonuppsättning som män, vilket betyder att vi har betydligt sämre förutsättningar för att bygga muskler.

Du kan alltså följa samma program som en snubbe, lyfta lika tunga vikter och träna lika ofta – du kommer inte bygga lika stor mängd muskler som honom. Synf tycker jag, men det betyder att du har en sak mindre att oroa dig över.

2. Kosten är (minst) 50%

Visst, genom att se till att du får i dig tillräckligt mycket protein kan du öka muskeltillväxten med några procent. Och om äter på ett sätt som gör att du känner dig pigg kommer du orka träna hårdare.

Men att påstå att kosten är minst lika viktig som träningen är bara felaktigt. Jag gissar att missuppfattningen har uppstått eftersom påståendet faktiskt stämmer när det kommer till viktnedgång – då är kosten det absolut viktigaste.

Men är ditt mål att bli hälsosammare, bygga muskler och bli starkare behöver du faktiskt inte ändra din kost på något dramatiskt sätt för att få resultat.

3. Det är säkrare att träna i maskinerna

Vid första anblick ser förmodligen de där styrkemaskinerna betydligt tryggare ut än de fria vikter. De har ju till och med instruktioner och en liten lapp där det står vilka muskler du tränar!

Men skenet bedrar. När du tränar i maskiner rör du kroppen i en fixerad bana som inte alls är anpassad efter ditt naturliga rörelsemönster. Det kan innebära att du hamnar i vinklar som är långt ifrån optimala för dig, vilket kan leda till smärta och skador.

4. Det är farligt att lyfta vikter

Visst, det finns risker med alla aktiviteter. Så länge du är relativt smart finns det dock ingen anledning att vara rädd för att lyfta vikter. Tvärtom är våra kroppar gjorda för att lyfta och bära diverse objekt.

Undvik att lassa på alldeles för tunga vikter, tänk på tekniken och lyssna på kroppen så kommer det vara betydligt säkrare än motsatsen: att bara sitta hemma och låta musklerna tyna bort.

5. No pain – no gain

En grundregel inom träning är följande: gör det ont? Sluta. Att sträva efter smärta är därför ett riktigt dåligt råd. Visst, det kan kännas obehagligt när en muskel är extremt uttröttad men det är viktigt att skilja det från smärtan som uppstår när din kropp varnar för att något är fel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.