6 kosttips för lata som vill bli starka

Det behöver inte vara svårt eller krångligt att äta på ett sätt som hjälper dig att bli stark och orkar lyfta tungt. Här är mina bästa tips för alla latmaskar.

När det kommer till matlagning är jag riktigt lat. Ett tydligt exempel på det är att min google-historik visar sökningar av typen ”koka pasta i micron” och ”de enklaste rätterna som finns”. Med andra ord hade jag gärna levt på endast snabbnudlar, men det är tyvärr svårt att bygga muskler och bli stark på det.

Nej, för att få resultat från träningen bör du se till äta på ett sätt som ger dig energi för att orka ta i och som samtidigt innehåller tillräckligt mycket protein. Jag har hittat små genvägar som hjälper mig att få just det, trots att det knappt kräver någon extra kraft eller tid i köket. Här är några av dem.

1. Använd proteintillskott

Tvärtom vad många tror så är kosttillskott ingen mirakelmetod. Det är absolut inte nödvändigt att använda till exempel proteinpulver för att få bra träningsresultat. Däremot är det ett alldeles utmärkt alternativ för dig som är lat.

Många proteinpulver är nämligen riktigt goda och att blanda ihop en shake tar bara någon minut. Du behöver inte heller förvara det i kylskåpet. Att dricka någon shake om dagen är med andra ord perfekt för dig som är lat och som har svårt att få i dig tillräckligt mycket protein.

2. Använd halvfabrikat

Halv- och helfabrikat har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Visst, i de flesta fallen är det absolut bäst att laga maten själv, både ur ett näringsmässigt och ekonomiskt perspektiv. Men om du är lika lat som mig så kommer du förmodligen inte göra det ändå – alternativet är snarare snabbmat som är långt ifrån optimal ur träningssynpunkt.

Men genom att använda väl valda halvfabrikat kan du enkelt göra proteinrika och goda måltider på extremt kort tid. Att köpa färdiggrillad kyckling i matbutiken är till exempel ofta min räddning när jag inte har orkat göra matlådor, och en färdig sås kan göra att även den där torra kycklingfilén blir god.

3. Hitta en grund

Jag förespråkar absolut inte att du ska bli den där personen som äter torsk och ris till varje måltid, nej nej nej. Däremot kan det vara en bra idé att hitta några grundingredienser som du både gillar och som ger dig bra näring. Då slipper du fundera på vad du ska laga varje vecka och kan spara tid på att tillaga en stor mängd på en gång.

Jag brukar till exempel koka en hel förpackning bönpasta en gång i veckan. Det tar inte längre tid än att koka en portion, samtidigt som det inte känns tjatigt att äta flera gånger i veckan eftersom jag vet att jag kommer kunna variera det med olika tillbehör.

4. Ät inte om du inte behöver det

Gå inte på myterna om hur ofta du bör äta. Det finns ingen anledning att tvinga i dig mat var tredje timme om du inte känner för det, oavsett vad så kallade ”experter” gärna påstår i tidningar. Det kommer bara kännas omständigt, och det finns ingen anledning att tro att det skulle ge bättre resultat.

Hitta istället en måltidsfrekvens som passar dig så kommer det kännas enklare. Kanske är du den som faktiskt trivs av att äta mindre måltider var tredje timme, eller så föredrar du att äta några färre men större måltider om dagen?

5. Gör matlådor

Ja, herregud vilket förutsägbart och tråkigt tips, förlåt för det. Men jag kan inte låta bli att nämna det, för matlådor är verkligen en räddning för oss lata. När du trots allt orkar ställa dig i köket kommer det knappt ta någon extra tid att göra fem portioner som att göra en, och du kommer tacka dig själv de kommande dagarna.

6. Noja inte

Det här är kanske den viktigaste punkten av alla. Gör det inte onödigt krångligt genom att följa massor av regler som ändå kommer ha en högst marginell påverkan på dina resultat. Se helt enkelt till att du orkar lyfta tungt och får i dig tillräckligt mycket protein under dagen så kommer det mesta faktiskt lösa sig. Svårare än så behöver det inte vara.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras