Den stora skillnaden mellan fetthat och kroppshat

Därför är det inte samma sak att hata sin kropp som att ha en kropp som resten av samhället hatar.

När jag skriver om hur det är att vara tjock får jag ofta kommentarer i form av ”men det är inte så kul för oss smala heller”. Att alla minsann kan ha komplex! Och jag tvivlar inte på det. Jag är medveten om att kroppshatet är extremt utbrett bland kvinnor, även hos de vars kroppar tillhör normen.

Det är givetvis ett stort problem som bland annat riskerar att leda till ätstörningar, psykisk ohälsa och att unga tjejer sprutar in saker och gör onödiga operationer. Innan jag fick min sjukdom var jag själv underviktig och jag avskydde det.

Men det finns faktiskt en stor skillnad men att själv känna ett hat inför sin egen kropp och att ha en kropp som resten av samhället känner ett hat inför. Jo, det kan låta dramatiskt men det är så att vara tjock. För att illustrera skillnaden tänkte jag dela med mig av några pedagogiska exempel.

Kroppshat är…
Att gå på en anställningsintervju och känna sig osäker över hur man ser ut.
Fetthat är…
Att gå på en anställningsintervju och veta att du som överviktig har lägre chans att få jobbet just för att du är tjock (jodå, det finns gott om forskning som visar det).

Kroppshat är…
Att jämföra sig med personerna som syns i medier och känna att man inte riktigt duger.
Fetthat är…
Att de enda personerna som du kan jämföra dig med kroppsmässigt i medier finns där som ett ”roligt inslag”, i form av till exempel tjocka Monica i vänner.

Kroppshat är…
Att känna sig ful när man står i provrummet.
Fetthat är…
Att aldrig ens komma till provrummet eftersom det inte finns något i din storlek i hela butiken.

Kroppshat är…
Att ständigt känna att ens kropp inte duger som den är.
Fetthat är…

Att ingen runt omkring dig tycker att din kropp duger som den är eftersom de ständigt påpekar eller antyder att du behöver gå ner i vikt – inklusive läkare, släkt, vänner, lärare och kollegor.

Kroppshat är…
Att känna sig osäker över utseendet när man lägger upp en bild av sig själv på sociala medier.
Fetthat är…
Att få höra att man är en hälsorisk när man lägger upp en bild av sig själv på sociala medier.

Kroppshat är…
Att få dåligt samvete när man äter något onyttigt.
Fetthat är…
Att få dömande blickar när man äter något onyttigt.

Kroppshat är…
Att veta att det egentligen bara handlar om inställning – om du bara lär dig själv att älska dig själv så kommer kroppshatet försvinna!
Fetthat är…
Att veta att det inte spelar någon roll hur mycket du älskar dig själv, för att du ändå kommer utsättas för hat, fördomar och diskriminering från resten av samhället.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.