Nej, Elisabeth Höglund – mina bilder är inte en invit till sexuella trakasserier

Så länge människor som Elisabeth Höglund existerar är det nog bäst att jag sätter en sån här stämpeln på bilderna. Annars får jag visst skylla mig själv.

Jag vet att alla skriver om Elisabeth Höglunds jävla krönika i Expressen idag och det är sjukt okreativt av mig att också göra det. Men jag kan inte låta bli, för den där sörjan till krönika bara gnager i mig och gör att jag går runt och är allmänt förbannad. En rätt lång stund trodde jag att det var ett skämt, eller kanske ett konstprojekt. Men så insåg jag att Elisabeth började spåra för ett tag sedan, så det är nog sant trots allt.

Även om jag inte vill tro på det. Jag vill inte tro att en vuxen kvinna kan skriva en text där hon förminskar kvinnors upplevelser av sexuella trakasserier, där hon skriver att hon ler när en kvinna berättar att hon flera gånger har blivit klappad på rumpan och där hon insinuerar att personer som mig får skylla oss själva om vi blir trakasserade. Och jag vill inte tro att en tidning som Expressen publicerar den.

Så i ett försök att bli av med min ilska tänkte jag ryta ifrån lite. Det gör jag genom att berätta varför allt hon skriver är helt åt helvete, genom att bemöta några citat från hennes krönika.

“Sen infinner sig frågan: Vad är sexuella trakasserier? Är det när en man klappar en tjej på stjärten, nyper henne i kinden, lägger armen om henne – eller är det när en man utsätter en kvinna för grov våldtäkt, grova våldtäktsförsök och ständiga sexuella förföljelser?”
Jag förstår inte varför ordet “eller” kommer in i den här meningen. Ja, sexuella trakasserier kan vara allt det. Är det svårt att förstå att alla sexuella trakasserier inte behöver vara lika grova?

“Om en man nyper en kvinna i rumpan så tycker inte jag att det är det värsta som kan hända. Det är bara att nypa tillbaka. Det brukar jag göra.”
Visst, ett nyp låter inte så hemskt. Problemet är att det aldrig är ett nyp. Det är flera nyp. Och klappar. Och händer på fel ställen. Och ord. Hela jävla tiden. Jag är också säker på att jag hade blivit nedslagen om jag hade nypt tillbaka alla män som hade gjort det på mig. För övrigt är jag inte särskilt intresserad av att röra främmande mäns rumpor.

“Varför lägger kända och okända kvinnor ut nakna eller halvnakna bilder på sig själva på Facebook och Instagram? Varför lade till exempel Stina Wollter ut bilder på sig själv halvnaken på sociala medier?”
Jag är inte Stina Wollter, men lägger gärna upp bilder och filmer där jag är halvnaken. Och här är några skäl till varför man kan vilja göra det:
1. För att man tycker att man är snygg.
2. För att man vill visa att alla kroppar inte behöver se likadana ut.
3. För att man har fina nya underkläder som man vill visa upp.
4. För att man råkar bada och därför har på sig bikini.
5. För att provocera idioter som Elisabeth Höglund.

“Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig.”
NEJ, NEJ OCH NEEEEEEEEEEEJ. Det är aldrig någonsin en kvinnas fel om hon blir sexuellt trakasserad. Om jag lägger upp en halvnaken (eller helnaken för den sakens skull) bild på mig själv så förstår jag inte varför det ska tolkas som en invit till att det är okej att närma sig mig. Det ska tolkas som att jag helt enkelt kände för att lägga upp en lättklädd bild, och inget mer.

Och jag kan inte låta bli att undra var gränsen går. Skickade jag den typen av signaler i somras när jag la upp bikinibilder varje dag? Och bjöd jag rent av in de andra strandbesökarna till att trakassera mig när jag gick runt där halvnaken (det vill säga med bikini)? Och finns det någon åldersgräns, eller får också barn på stranden skylla sig själva om någon närmar sig dem?

“Det är först nu när filmstjärnorna är stora nog att stå på egna ben och klarar sig utan sådana som Weinstein som de ger sig på honom. Varför protesterade de inte tidigare?”
Elisabeth hävdar att många av de kvinnliga artisterna som har gått ut och berättat om Harvey Weinsteins beteende “själva en gång i tiden sannolikt gick med på att bli ‘klappade”‘. Det är extremt konstigt hur hon lyckas få det att framstå som kvinnornas fel att de tvingas utsättas för sexuella övergrepp för att ta sig fram i karriären. Jag har själv svårt att se hur vi kan skylla på någon annan än männen?

Att kvinnor inte vågat säga ifrån tidigare är inte heller så jävla märkligt. Jag är rätt säker på ett en mäktig man som Weinstein enkelt kan förstöra en kvinnas karriär. Att de däremot vågar säga ifrån nu, när det har blivit framgångsrika och förmodligen inte är lika beroende av män som Weinstein är rätt rimligt. Visst, det hade varit bra om någon sa något tidigare så att han kunde stoppas men det är fan inte kvinnornas fel.

Elisabeth, vad fan vill du?
Jag kan verkligen inte förstå vad som är syftet med den här texten, men hon har lyckats om det var att a. visa att hon är helt jävla inkompetent och oförmögen att göra några djupare analyser än en 5-åring samt b. skickat ut budskapet att det är helt okej att våldta mig nästa gång jag är ute eftersom jag faktiskt har lagt upp halvnakna bilder som skickar signaler. Var det vad du ville Elisabeth? Även Expressen har lyckats tappa mitt förtroende, och jag skäms över att jag själv syntes på deras hemsida för bara några veckor sedan.

(Ursäkta alla svordomar men det behövdes fan idag. Och ursäkta igen.)

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.