Vem är plus size?

Om H&M:s skeva kroppsbild och nyttan med plus size-avdelningar.

Plus size är en avdelning som länge har gjort mig förvirrad. Jag har aldrig riktigt förstått syftet med att ha en särskild avdelning för vissa storlekar. Varför inte bara göra de vanliga kläderna i större storlekar? Men H&M har gjort mig ännu mer konfunderad. Här ser ni en modell för deras vanliga avdelning:

 

En smal tjej. Ovanligt smal skulle nog de flesta hålla med om. Det är såklart inget fel med det, hon är säkert en jättebra modell. Men här är en modell för deras plus size-avdelning:

Den här kvinnan ska alltså representera H&M:s större storlekar. Hon visar upp kläder i storlekar som anses vara så långt ifrån normen att de inte ens kan finnas på samma avdelning som de vanliga kläderna.

Anpassa efter kunder istället för normer

När du tänker på personer du träffar i vardagen, ser de oftare ut som den första eller sista modellen? Jag gissar på den sista, om du inte arbetar på en modellagentur eller liknande. Hon anses förmodligen vara stor jämfört med övriga modeller, men i verkliga världen är det en helt normal kvinna som är mer åt det smala än tjocka hållet.

Och om en person som henne – som mest ser ut som de flesta gör – kan använda plus size förstår jag inte hur det kan finnas ett behov av att separera dessa kläder från de vanliga. Jag menar såklart inte att det är fel eller onormalt att se ut som den första modellen, och självklart hade det bästa varit om alla kläder hade funnits i alla storlekar.

Men med tanke på att det ens existerar särskilda plus size-avdelningar verkar det vara omöjligt. Så varför inte anpassa den vanliga avdelningen för helt vanliga människor istället för normer? Eller vinner de kanske till och med på att få oss att känna oss osäkra, eftersom vi då handlar mer för att känna oss bättre och snyggare?

Super plus size

Jag vet, det är inte typiskt mig att låta så konspiratorisk men man kan ju undra. För det finns ingen tvekan om att den här typen av modeller bidrar till en skev kroppsbild. Det är nog fler än jag som inte kan låta bli att undra vad fasen jag är om hon är plus size. Super plus size? Och om den första bilden anses normal – ja, då kommer jag aldrig vara i närheten av normal.

Lindex har förresten skippat plus size-avdelningen och börjat göra de vanliga kläderna i stora storlekar. Jag har aldrig haft några problem med att handla där tidigare, men på sistone har jag börjat shoppa mycket mer därifrån (istället för till exempel H&M). Och jag är inte säker på om det beror på att de har fått in snyggare kläder eller om jag bara undermedvetet vill stötta dem.

Kolla till exempel hur snygg jag är just nu när jag sitter och skriver i mina nya favoritbyxor från Lindex:

P.s min hund är lite trött.

P.s 2 jag är inte sponsrad av Lindex (I wish).

7 kommentarer
  1. Jag har också funderat på det där med plus size-kläder. Tycker precis som du, varför inte göra alla kläder i alla storlekar istället.

  2. H&M har ju även tagit bort XL från sina träningskläder, utan att plussortimentet har ökat. Jag känner mig också ganska besviken på dem och älskar att Lindex har kläder i alla storlekar! Jag tänker att H&M inte vill ha mig som kund, så då slipper dem det.

  3. Bra skrivet och jag undrar med samma sak.
    Sen tycker jag H&Ms kläder är små i storlekarna jämfört med andra kedjor…

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras